Bapa Tarah 5 Bukit Bina Jalan Supaya Anaknya Dapat Pergi Ke Sekolah Dengan Mudah

Setiap orang tua pasti ingin bertemu anaknya. Ketidakhadiran anak di sisi boleh menyebabkan timbul rasa rindu. Mereka ini pasti bersedia melakukan apa sahaja agar anak dapat pulang ke sisi mereka, walaupun terpaksa membina jalan sekalipun.

Seorang lelaki bernama Jalandhar Nayak (45), yang tinggal di Orissa, India telah menggambil keputusan untuk membina sebatang jalan bagi memudahkan anaknya pulang ke rumahnya.

Rumahnya terletak di sebuah kawasan pendalaman terpencil yang telah menyukarkan anaknya untuk berulang alik dari rumah ke kota. Ketiga-tiga anaknya masih belajar di Kota. Setiap kali pulang ke rumah, anaknya perlu melalui 5 buah bukit. Keadaan ini membuatkan beliau telah cuba membuka jalan di antara bukit-bukit di kawasan rumahnya bagi memudahkan perjalanan anaknya selepas ini.

Sebenarnya jarak antara rumah dan tempat anaknya belajar adalah 10 km sahaja. Namun, laluan untuk menuju ke rumahnya adalah begitu rumit. Sepanjang dua tahun, Jalandhar Nayak telah menghabiskan waktu selama 8 jam sehari untuk memotong bukit dan memindahkan batu.

Batu tersebut digunakan untuk membuat jalan. Usaha Jalandhar Nayak telah berhasil apabila berjaya membuat jalan sepanjang 15 km. Apa yang mengagumkan apabila beliau melakukan kerja tersebut berseorangan.

Sepanjang membangunkan jalan tersebut, Jalandhar tidak menebang sebarang pokok. Malahan jalan yang dibangunkan pun cukup bagus dan boleh dilalui oleh kereta.

Pada suatu hari, terdapat stesen televisyen telah membuat liputan tentang usaha Jalandhar Nayak. Malahan berita tersebut telah sampai ke pihak kerajaan. Akhirnya separuh daripada aktiviti Jalandhar Nayak telah dibantu oleh kerajaan. Kerajaan telah membantu membangunkan jalan raya sepanjang 7 kilometer.

Kini, Jalandhar Nayak berasa sangat gembira apabila kerajaan menghargai tindakan beliau untuk membangunkan jalan sehingga turut membantu menyambung usaha beliau. Jalandhar Nayak juga berharap agar pemerintah membantu dalam hal berkaitan saluran air dan elektrik ke kawasan kampung tempat mereka tinggal.

(Visited 232 times, 1 visits today)